11 Ekim 2014 Cumartesi

Çıtır Kadayıflı Muhallebi

Kaç gündür eşim kadayıflı muhallebi istiyordu. Bende de bir sonbahar üşengeçliği. Üzerine bir de boğaz enfeksiyonu, 2 gün serildim yatak döşek. Neyse ki dün biraz toparladım kendimi ve dolapta yapılmayı bekleyen kadayıfla bakışmanın ötesine geçtik, kendisini pişirmek üzere çıkarttım tezgaha. Naçizane tarifim aşağıdadır sevgili tatlı severler :)

Malzemeler

500 gr kadayıf
1 su bardağı kırık iç fındık
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker

Muhallebisi

5 su bardaği süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı buğday nişastası
5-6 damla vanilya ekstresi (ya da 1 paket vanilin)

Önce soğuk süte vanilya hariç tüm malzemeleri ilave edip çırpıyor ve homojen kıvama getitiyoruz. Sonra tencerenin altını orta ateşte yakıp sürekli karıştırarak muhallebiyi yapmaya başlıyoruz. Kıvamı koyulaşmaya başlayınca vanilyayı ekliyoruz, benim bunu yapmamdaki amaç; erken konulan vanilya pişme süresince kokusunun ve aromasının % 50 sini kaybediyor. O nedenle mümkünse sonlara doğru ilave ediyorum. Muhallebimiz göz göz patlaklar çıkartıp kaynama noktasına gelince kısık ateşte 1 dakika daha karıştırıp altını kapatıyoruz ve kapağını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
Dip not: Ben muhallebi yaparken karıştırmak için kaşık yerine tel veya silikon çırpıcı kullanıyorum. Topaklanma riski ortadan kalkıyor.

Gelelim kadayıf kısmına. Tereyağını evdeki en geniş ve en derin tencere/tavamızın içine alıp eritmeye başlıyoruz. (Şayet geniş ve derin bir tencereniz yoksa, tereyağının, kadayıfın, şekerin ve fındığın yarısını önce kavurup, sonra 2. Yarısını kavirabilirsiniz.)
Bir yandan tereyağı erirken, diğer yandan elinizle tiftmek suretiyle yapışmış olan kadayıfları ayırarak tencereye ilave edin. (Üşenmezseniz kadayıfları önceden büyük bir leğenin içinde tiftip, sonra tereyağının altını yakın. Böylece ocak başındaki karmaşanızı engellemiş olursunuz.)
Ardından kırık fındıkları ve toz şekeri ilave edip sürekli alttan üste karıştırarak yanmadan tüm kadayıfların kızarıp kıtırdamasını sağlayın. Bu işlemi ocağın en geniş gözünde orta ateşte yapmanızı tavsiye ederim.
Kadayıflar kıvamına gelince biraz ılımaya bırakın.
Son olarak büyükçe bir borcamın içine kadayıfların yarısını serin, üzerine çırparak yeniden homojen hale getirip muhallebinin tamamını döküp yayın. Son olarak kadayıfın kalanını da muhallebinin üzerini eşit olarak örtecek şekilde döküp üzerine kaşığın arkasıyla hafifçe bastırıp düzeltin. 15-20 dakika oda sıcaklığında soğutup, ardından buzdolabına üzerini kapatmadan koyun. 2 saat kadar soğuması servis için yeterlidir. Dilimleyip spatula yardımıyla tabaklara alıp bu çıtır çıtır mis kokulu muhallebili lezzeti sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Kalanını yine buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet, bal, şeker olsun canlar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder