30 Ekim 2014 Perşembe

Şeker Gibi Şekerpare :)

2-3 gündür koca beyimin canı baklava, şöbiyet, burma kadayıf gibi şerbetli tatlılardan çekiyor. Ah o gece tekrarları yayınlanan gezelim-görelim-yiyelim tarzı programlar yok muuu, ah onlar ah! İnsanın damağını ıslatan, dilinin altından damlalar akıtan o iç ve iştah açan yöresel tatlıları izleye izleye deliye döndük.
Ben de bugün dedim ki, uzun zamandır evde adam akıllı tatlı yapmadım. Bari pratiğinden bir şekerpare pişireyim de nefsimiz bir nebze körelsin.
İşte klasik ve pratik şekerparemin tarifi:
(30 adetlik)

Malzemeler:

2,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı irmik
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
1 paket vanilin veya 1 yemek kaşığı hindistancevizi
150 gr yumuşak margarin
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 avuç kavrulmuş fındık

Şerbeti:

4 bardak su
3 bardak şeker
4-5 damla limon suyu

Şimdi, öncelikle su ve şekeri kaynatıp, limonu da sıkıp ilave ederek şerbeti 3-4 dakika kaynatıp hazırlayalım ve soğumaya bırakalım.
Bir kasede şekerparenin tüm malzemelerini karıştırıp yoğurarak ele yapışmayan yağlı hamurumuzu hazırlayalım. Fırınımızı 220 dereceye ayarlayıp ısıtalim. Sonra fırın tepsimize yağlı kağıt serelim ya da direkt piştikten sonra tatlıyı şerbetleyebileceğimiz bir borcam da tercih edebilirsiniz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayıp hafif yassılaştırarak tepsiye dizelim. Üzerlerine fındıkları oturtup hafif bastıralım (ben fındıkları 2 ye bölüp kullandım). Ardından fırına verelim. Üzerleri pembeleşene dek (fırından fırına değişebilir ama benimkiler 30-40 dakikada oluyor) pişirelim. Fırından çıkartınca tepsiden hemen şerbeti dökebileceğimiz yüksek kenarlı bir borcama alalım şekerpareleri (zaten borcamda piştilerse sorun yok) ve vakit kaybetmeden ve hala sıcaklarken soğuttuğumuz şerbeti üzerlerinde gezdirelim. Hafif bir cozzlama duyarsanız enfes zamanlamanız için kendinizi tebrik etmeyi de ihmal etmeyin :)
Şekerparelerin üzerine çıkacak kadar şerbetimiz var ve korkmadan bolca dökelim. 30-40 dakika sonra tatlılar tepesine değin yumuşadılarsa şerbeti azaltalım (bir kavanoza alabilirsiniz ufak bir kepçe yardımıyla). Diplerinde 3-4 milim kadar şerbet kalması yeterli olacaktır.
Servise hazırız. Şekerpareyi ve tüm şerbetli tatlıları mutlaka oda sıcaklığında ve en fazla 3 gün muhafaza etmelisiniz, unutmayın canlarım ciğerlerim :)
Afiyet olsun. Öpppüyoruuummm!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder